Rad imam slovo Seznam forumov
Prijava Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Rad imam slovo Seznam forumov




Notranji mir

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Mislim, torej sem
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ucitelj
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.03. 2006, 16:24
Prispevkov: 1803
Kraj: Dob pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: 18 Nov 2006 14:32    Naslov sporočila: Notranji mir Odgovori s citatom

Very Happy
Devet načinov ohranjanja miru

V svojem članku sem navedel ali parafraziral odlomke iz Tao Teh Chinga. Označil sem jih s številkami, vendar brez točne navedbe poglavja. Mislim, da vas bo to vzpodbudilo, da preberete delo Starega Mojstra.

1. Cenite svoje besede (1).

Vsaka beseda, ki jo izgovorite, je delček vašega qija, vaše osebne moči. Če hočete biti močni, potem morate hraniti svoj qi na način, da postavite svojim besedam največjo vrednost.
To pomeni, da ne boste govorili, razen če ste naprošeni in/ali če je nujno potrebno, da to storite. Dobro premislite, kaj morate reči; bodite kratki in povejte bistvo. Svoje besede povejte vešče (2), tako da nič energije ni izgubljene. Vaše besede naj bodo raje grom, kot pa čvekanje.
Če želite, da bodo vaše besede cenjene, morate držati dano besedo. To pomeni, da ne boste dali obljube drugim ali sebi, če je ne mislite držati. Ne obljubljajte, da boste nekaj naredili, razen če ste popolnoma prepričani, da boste to izpolnili.
In na koncu, ne uporabljajte besed, ki projicirajo podobe, za katere želite, da se ne manifestirajo. Na primer, če razumete vrednost in moč besed, potem se ne boste prepustili tarnanju, pritoževanju ali projiciranju negativnosti. Če nimate reči kaj prijetnega ali spodbudnega, potem ne recite ničesar.
2. Bodite ogledalo, poslušajte in zrcalite.

Univerzum je kot ogledalo, ki sprejema vaše misli, občutke, govorjenje in dejanja ter vam jih vrača. Tako vas določa in oblikuje. Če se enačite z uspehom, boste uspešni; če se enačite z neuspehom, boste dosegli neuspeh. (3). Torej je vaše življenje enostavno zunanja manifestacija vsebine vašega notranjega klepeta. Da bi bili v svojem vsakdanjem življenju kot Univerzum: kadar govorite, previdno poslušajte in namesto da bi reagirali na slišano z zagovarjanjem svojih mnenj ali čustev, enostavno in nečustveno zrcalite sogovornikove besede. Na primer: če vam nekdo reče "Mislim da ste podgana," enostavno odvrnite "V redu, to zveni, kot da vi mislite, da sem podgana. Je to prav?" Skušajte biti nečustveno ogledalo. Na ta način, kljub govorjenju ostane vaš um tih, zato ker niste izrazili svojega mnenja ali reakcije. Namesto tega ste pomagali sogovorniku, da se je začel pogovarjati s samim seboj! To je način modreca, ki nima lastnega uma; upošteva um običajne osebe, kot da je njegov lasten um (4).

3. Bodite nejasni in dvoumni (5).

To je ravno tako del brezlične, tihe in resnicoljubne osebe. Če z gotovostjo izrazite končno trditev, potem ste nekaj povedali. Če pa ste nejasni in dvoumni, potem v resnici niste povedali ničesar, v resnici ste negovoreči. Tako ste veliko bližje resnici, kot da bi iskali nekaj natančnega/določenega. Ker je Tao/Luč neskončen, je nedoločen. Ne obstaja nič, za kar bi lahko rekli, da je končno in gotovo. Torej, če ste nejasni in dvoumni, ste blizu resnice stvari. Če pa ste natančni in v nekaj prepričani, se pretvarjate, da veste nekaj, česar v resnici sploh ne veste. Torej lahko rečemo "Laž/kriva vera je podobna resnici in Velika Resnica je podobna laži."(6)

4. Ne razkrivajte, ne zagovarjajte in ne hvalite samega sebe (7).

Ko razkrivate, zagovarjate ali hvalite samega sebe, se izpostavljate, dvigujete se na konice svojih prstov. In ko se trudite izstopati, ste ranljivi in zlahka ponižani. Tako postanete talec podobe, ki ste jo projicirali; kajti ljudje bodo pričakovali, da boste vedno natančno tisto, kar ste rekli, da ste. Če molčite o dogodkih in detajlih svojega življenja, ste osvobojeni mnenja drugih in tako ostanete nevidni, skrivnostni, brezdanji, neidentificirani – taki kot je neskončni Tao!

5. Ne tekmujte (Cool.

Namesto tega se postavite pod ljudi (9). Medtem ko poslušate ljudi, bodite previdni in se ne delajte bolj briljantne, bolj cvetoče ali bolj dovršene, kot so drugi. Če nekdo reče "Pravkar sem pretekel maraton" in vi rečete "Zanimivo, toda ste vedeli da sem se letos dvakrat povzpel na Everest", tekmujete. Modrec ne tekmuje. In če vas kdo kaj vpraša, se izogibajte razkazovanju svojih filozofskih ali duhovnih dosežkov. Namesto tega mu postavite vprašanje, ki ga bo napeljalo k refleksiji. Pustite mu, da sam odgovori na svoje vprašanje. Če se vam to zdi v dani situaciji pretežko, potem odgovorite z enostavnimi besedami. Bodite omejeni in nerodni. Ne razkrijte svojega vedenja; razkrijte česar ne veste. Namesto da tekmujete z ljudmi, postavite sebe v nižji položaj in jih podprite podobno kot Zemlja. Z besedami jih hvalite, podpirajte, vzpodbujajte in dvigujte. Pustite jim, naj sijejo. Toliko časa, dokler ne govorite o sebi ali svojih mnenjih, je vaš um tiho, čeprav govorite. Temu se reče govoriti brez govorjenja!

6. Ne soglašajte zlahka (10).

Pogosto se boste počutili neprijetno, če boste takoj pristali, da nekaj naredite, ali če boste zlahka brez temeljitega premisleka odobravali sogovornikovo mnenje. Ljudje ne zaupajo tistim, ki zlahka rečejo "da" vsemu, zato ker vedo, da je tak "da" brez vsebine. Če ste naprošeni, da kaj naredite, ne recite ničesar ali samo "Dovolite mi, da premislim." Potem, ko ste si v miru vzeli nekaj časa za premislek, se lahko odločite. Tako se imate pod kontrolo. Kmalu si boste zaupali in tudi drugi vam bodo zaupali, zato ker ne delujete prehitro, brez tihe moči premišljanja. Če ste naprošeni, da poveste svoje mnenje o kaki stvari in niste o tem prepričani, ne recite ničesar ali pa samo "Ne vem." Ne vedeti je nekaj neprijetnega za ego, ki ima rad svoje mnenje o vsem. V resnici ego ničesar ne ve; samo pretvarja se, da ve. Ko ste v stanju nevednosti, ste negotovi in to je Pot/način obstajanja stvari.

7. Ne kritizirajte ali sodite.

Tao je nepristranski in ne sodi. Ne kritizira ljudi. Je neskončno sočutje. Tiho sprejema in podpira vsakokar in tisto, kar se je oseba odločila narediti. Nikogar ne poskuša spremeniti ali "popraviti". Ne ločuje prav od narobe ali dobrega od zla. Kadar kritizirate ali sodite ljudi, ne delate nič drugega, kot da izražate svoje mnenje. To je trošenje energije, delanje hrupa. Čvekanje. Ljudje hitro zbolijo in so utrujeni od kritiziranja ali sojenja. Ljudje, ki zapravljajo svojo energijo s kritiziranjem ali obsojanjem drugih, bodo ravno tako zboleli in postali utrujeni. Še to: kritiziranje in obsojanje sta znaka šibkosti. Močna oseba lahko tolerira vse brez komentarja. Pomnite: če poznate, sebe poznate druge. Kar ne marate pri drugih, je samo projekcija nekega izkrivljenega dela vašega jaza. Namesto da mentalno ali verbalno vznemirjate ljudi, jim poskušajte pojasniti, pustite jih same. Pustite jim, naj sami rešijo svoje probleme in vložite energijo v lastno življenje. Uredite sebe.

8. Ne branite in ne opravičujte se (11).

Kadar se verbalno branite ali opravičujete, dajete moč besedam drugih in razodevate, da ste ranljivi na napade. Če vam kdo reče, da ste sebični in odgovorite "Ne, nisem..." in nato nadaljujete z obrambo ali razlago, potem v efektu govorite "Jaz moram spremeniti vaše mnenje o meni, zato ker ima vaše mnenje težo in me kontrolira. " Če pa odklonite obrambo ali opravičevanje samega sebe, potem govorite "Ni mi mar, kaj si mislite o meni. Vaše mnenje je samo vaše mnenje. Lahko ga imate, vendar nima kontrole nad menoj. Ni mi potrebno spreminjati vašega mnenja, da bi bil srečen." Če to naredite, potem bodo ljudje okoli vas videli, da ste v svoji tišini neomajni. Potem ko bodo videli, da nimate namena spreminjati njihovih mnenj, bodo dojeli, da ste jih sprejeli take, kot so. Ugotovili bodo tudi, da jih ne silite v obrambo ali opravičevanje. V vaši bližini se bodo počasi začeli počutiti varne, zato ker bodo vedeli, da ste jih sprejeli, njihova mnenja in vse ostalo.

9. Zamenjajte hitro govorjenje za govorni post.

Ego je resnično hiter v govorjenju, vendar lahko presežete njegovo omejitev z govornim postom kot redno disciplino. Enkrat tedensko si vzemite cel dan za govorni post. To je zelo dobra vaja za učenje, ohranjanje sebe znotraj neskončnega Taa/Luči. To je boljše, kot da poskušate razložiti neskončnost z besedami.

Morda nam bo nekega dne uspelo Exclamation Exclamation Exclamation


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Ucitelj Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Mislim, torej sem Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database