Rad imam slovo Seznam forumov
Prijava Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Rad imam slovo Seznam forumov




1. pisna naloga za 6. razred

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Šolski spisi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ucitelj
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.03. 2006, 16:24
Prispevkov: 1818
Kraj: Dob pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: 28 Okt 2018 16:40    Naslov sporočila: 1. pisna naloga za 6. razred Odgovori s citatom

1. pisna naloga za 6. r.

Prava pravljica
Gospa/deklica v čevlju

Nekoč je bila gospa, ki je živela v čevlju. Ta čevelj je stal blizu mogočnega gozda in je bil tako velik, da so ga uporabljali kot hišo. Gospa in vsi njeni otroci, ki jih je bilo toliko, da si jih težko preštel, so živeli v njem.
Na list prepiši uvod v pravljico, nato pa nadaljuj s pisanjem. V pravljici naj nastopi MED DRUGIMI OSEBAMI tudi kruti velikan, ki jim je nekoč porušil hišo. Upoštevaj glavne značilnosti pravljice!

Narobe pravljica


Zelena kapica
Nekoč je živela Zelena kapica. Zelena kapica so ji dali ime zato, ker je vedno nosila zeleno kapo, ki ji jo je dedek podaril za prvi rojstni dan.
V narobe pravljici naj MED DRUGIMI OSEBAMI nastopi tudi sladkosnedi volk. Upoštevaj nekaj glavnih značilnosti pravljice!

»Miks pravljica«
Kako je bedak Pavlek preslepil sleparja in rešil cesarja pred sramoto
S svojo domišljijo poskusi povezati obe pravljici v eno. Upoštevati je treba glavne značilnosti pravljice (na primer začetek in konec pravljice, dobro in zlo, pravljični predmeti idr.).
-------------------------------------------------------------------------------------
Vsak spis (pa tudi knjiga, pesem, film, predstava …) ima uvod, jedro in zaključek. Vem, ne sliši se posebej izvirno, a bistvo je v razumevanju:
- Uvod je namenjen predstavitvi prizorišča (kraj, čas, kakšne posebne razmere, ki bodo vplivale na zgodbo) in glavnih likov. V uvodu nakažemo osnovni problem zgodbe. Naj bo kratek, zanimiv, udaren. Na primer: Nekoč sta živela kralj in kraljica, ki sta si nadvse želela otrok, a je bilo vse zaman.
- V jedru se nakazani problem razrešuje in ob tem se morda pojavljajo nove težave. Na primer: Kmalu po rojstvu hčere, ki je bila bela kot sneg, imela rdeča lica kot kri in lase črne kot oglje, pa je mati hudo zbolela in umrla. Kralj se je čez nekaj časa spet poročil, a njegova nova žena je imela kljub lepemu obrazu zlobno srce.

Jedro je seveda najobsežnejši del zgodbe, ki nam daje možnost uvajanja novih oseb, zapletanje in razpletanja odnosov, menjave časa, kraja, zornega kota pripovedovanja in sploh priložnost za razkazovanje pripovedovalčevega jezikovnega mojstrstva. Lahko se celo zgodi, da avtorja zgodba tako 'zapelje', da mora uvod kasneje napisati na novo.

- Zaključek je namenjen razpletu poglavitnega problema v zgodbi (v dobrih zgodbah je problemov običajno več in prav vsi morajo biti razrešeni), če pa je do tega že prišlo v jedru, lahko potešimo radovednost bralcev s kratkim opisom nadaljnjih usod poglavitnih likov iz zgodbe. Na primer: Srečno sta živela do konca svojih dni.


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Ucitelj Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Šolski spisi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database