Rad imam slovo Seznam forumov
Prijava Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Rad imam slovo Seznam forumov




Ritem in metrum

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Učni splet za 8R
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ucitelj
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.03. 2006, 16:24
Prispevkov: 1804
Kraj: Dob pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: 08 Feb 2014 11:55    Naslov sporočila: Ritem in metrum Odgovori s citatom

Najprej sem - http://193.2.70.178/slogla/PTG/1/Ritem1/Ritem1.html Smile

Kaj je poezija?

The Macquarie Dictionary definira poezijo kot »umetnost ritmičnega urejanja besed, pisanega ali govorjenega, ki vzbuja užitek z lepimi, domiselnimi oziroma plemenitimi mislimi« in kot »literarno delo v metrični obliki; verz«.
Bodite pozorni na dva ključna vidika poezije: ritem in metrum.
Ritem je del sveta okrog nas. Vidimo ga v oceanskem valovanju, letnih dobah in tudi v bitju našega srca. V verzih je ritem tok zvoka, ki ga ustvarja jezik; ko beremo, zaznamo da se nekaj ponavlja.
Metrum je vzorec ritma in se lahko od pesmi do pesmi razlikuje.
Nadaljnje priljubljeno pesniško sredstvo je rima.
Elementi rimanja so navadno zadnje besede v vrstici. Seveda so vzorci rime lahko različni. Včasih je rima takoj v naslednji vrstici, lahko pa nastopi šele kasneje.
Japonski haiku se ne naslanja na rimo, slovi po združevanju lepote misli z osupljivo kratkostjo. Misli strne v samo tri vrstice, ki jih sestavlja 17 zlogov – po 5 v prvi in tretji vrstici ter 7 v drugi.* Haiku je zaradi svoje lepote in enostavnosti za mnoge postal prijeten uvod v poezijo, celo za otroke v vrtcih.
Poezija tradicionalno slovi po tem, da v nekaj besedah strne precej misli. V The World Book Encyclopedia piše, da pesniške besede »nakazujejo veliko več, kakor povedo. Razburkajo vam domišljijo. [. . .] Jezik poezije je nabit, pomen ene same besede vam lahko prikliče misel, ob kateri se vam v domišljiji zablisne celotna pesem.«

Nekatere pesmi morate seveda prebrati večkrat, preden se vam »zablisne« v umu in dojamete njihov pomen.

Ali bi radi pisali poezijo?

Poezija je tako s pesmicami za otroke kot z oglaševalnimi rimami del našega življenja. Zato večina ljudi pozna vsaj osnovne pojme verza. Toda če bi radi sami pisali poezijo, boste morda najprej hoteli prebrati širok izbor verzov. Tako boste laže doumeli različna načela skladanja besed, pa tudi razširili svoj besedni zaklad. Seveda morate biti izbirčni, da se ne bi izpostavljali čemu nezdravemu ali izprijenemu. Vsekakor pa je najboljši način za učenje pisanja verzov ta, da se usedete, vzamete svinčnik in papir ter začnete pisati.

Sčasoma boste morda lahko pisali poezijo v veselje svoje družine in prijateljev. Zakaj ne bi, ko pošljete razglednico komu, ki je bolan, ali ko se z njo komu zahvalite, skušali svojih misli izraziti v verzih? Ni treba, da je vaša pesem dolga oziroma sijajna. Samo napišite nekaj vrstic in povejte, kar imate v srcu. Ta izziv ne bo prinesel veselja in zadovoljstva samo vam, temveč bo prav gotovo navdušil tudi prejemnika, ko bo videl, kako ste se potrudili svoje misli ubesediti tako domiselno in prisrčno.

Ni treba, da ste genij v besedah, da bi lahko uživali v pisanju poezije, prav kakor vam ni treba biti izvrsten kuhar, da bi lahko uživali v pripravljanju obroka. Zmešajte enako količino želje, domišljije, truda in vztrajnosti s skritim pesnikom v vas, in morda vas bo to, kar boste naslikali z besedami, prijetno presenetilo.


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Ucitelj Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Učni splet za 8R Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database