Rad imam slovo Seznam forumov
Prijava Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Rad imam slovo Seznam forumov




Najdražje šole

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Čudenje, ena sama začudenost
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ucitelj
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.03. 2006, 16:24
Prispevkov: 1803
Kraj: Dob pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: 24 Feb 2013 09:17    Naslov sporočila: Najdražje šole Odgovori s citatom

Najdražje šole na svetu
Vir / Avtor: Miha Štamcar
16. februar 2013 (nazadnje spremenjeno: 3:47 19. februar 2013)

Orientirali smo se po lestvici, ki so jo v začetku lanske šolske sezone ponudili pri Huffington Postu, potem pa smo jo polepšali z nekaterimi podatki, ki smo jih našli na spletu. Jasno, gre za najboljše, v glavnem srednje šole na svetu, ki imajo ob klasičnem šolskem programu še internat, kjer mladež počiva in se ukvarja z raznimi, večkrat komaj razumljivimi in dragimi programi. Aktivnosti, ki jih ponujajo naštete šole, so tako obsežne, da jih na tako majhnem prostoru seveda ne moremo objaviti v celoti, zato smo se zapičili v presežke. Vsi tisti, ki se boste ravnali po naši tabeli, morate vedeti, da gre za letne šolnine, da plačevanje na obroke ni zaželeno, navadno plačate tri četrtine denarja že do junija, dva meseca pred začetkom šolskega leta, ostalo do konca novembra – odvisno od šole. Okoli osemdeset odstotkov denarja, ki ga boste plačali, gre za šolanje in bivanje, kakih dvajset odstotkov za knjige, šolske pripomočke, ekskurzije in potovanja. Stroški za potovanja domov in žepnina niso vključeni. Dijaki so posel, naloga dragih privatnih šol pa je, da jih lansirajo na najboljše univerze na svetu.

Institut Le Rosey Rolle, Švica

Hočete svojemu nasledniku le najboljše? Potem ga morate nujno vpisati na Rosey. Švicarji se hvalijo, da takšne šole, ali če hočete internata, ni nikjer drugje na svetu, in človek se kar mora strinjati. Šolnina za eno leto vas bo stala okoli 75.000 evrov. Leta 1880 ustanovljena šola ima poseben del za fante in poseben za dekleta. Po božičnih praznikih se za tri mesece preselijo v Gstaad, kjer ima internat svojo zimsko rezidenco. Kaj ponujajo za svoj denar? Poleg poudarjene večjezičnosti in multikulturalnosti? 179 sob s kopalnico, 53 učilnic, osem znanstvenih laboratorijev, tri jedilnice, gledališče, medijski center, manjšo cerkev, tekaške proge, deset teniških igrišč, športni notranji in zunanji bazen, igrišča za nogomet in ragbi. Imajo konjeniški, lokostrelski in strelski center. Gojijo vse zimske športe (pa še hokej in plezanje). Izven svojih terenov imajo še jadralni center z desetimi jadrnicami, motornimi čolni in jahto. V šoli živi 400 mladincev (med njimi potomci najpomembnejših svetovnih in vladarskih družin), starih od sedem do 18 let.

Collège Alpin International Beau Soleil Villars-sur-Ollon, Švica

70.000 evrov na leto boste odšteli za internat s pogledom na francoske Alpe. Od leta 1910 gosti naslednike najelitnejših kronanih glav od Savdske Arabije do Danske. Prostora je zgolj za 180 mladincev in mladink, ki se lahko učijo po francoskem ali mednarodnem programu, in oba se končata s koncem srednje šole. V vsakem razredu so največ štirje dijaki. Znani so po vsakoletnih ekskurzijah po Antarktiki, Afriki, Novi Zelandiji, Južni Ameriki. Ob vseh športih, ki si jih človek lahko izmisli, bazirajo v glavnem na smučanju.

Appleby College Oakville, Kanada

Po cenikih za naslednje leto boste v tem kanadskem internatu za nastanitev in šolanje svojega naslednika odšteli 56.800 kanadskih dolarjev ali 42.000 evrov. Ustanova, ki je bila ustanovljena leta 1911 kot majhen podeželski internat, je že davno presegla samo sebe. Ima 750 dijakov z vsega sveta, s svojimi programi sodelujejo z Združenimi narodi, mladince pa poleg klasičnih zimskih in odtrganih ekstremnih športov učijo še likovnih veščin, solo petja in plesa. Ponosni so na svoj debatni krožek in na kapelico.

Lawrence Academy Groton, Massachusetts, ZDA

Srednješolca lahko pošljete v te kraje za 52.640 dolarjev na leto (39.000 evrov). Akademija je bila ustanovljena leta 1793. In gosti okoli 400 srednješolcev. Imajo neverjeten športni program, močne so hokejske ekipe (tudi dekleta) in cel spekter zimskih disciplin. Gojijo tudi borilne športe, znani so po vožnji s pasjo vprego v Minnesoti, na ekskurzijah pa ponujajo tudi potapljanje v južnih morjih, vožnjo s čolni po brzicah in raziskovanje deževnih gozdov. Da se srednješolec nauči kaj novega.

The Lawrenceville School Lawrenceville, New Jersey, ZDA

Za 51.000 dolarjev ali 38.000 evrov se vaš dijak lahko pripravlja na univerzitetni študij tudi v Lawrencevillu, v srednješolskem internatu, ki so ga ustanovili leta 1810. Osemsto dijakov je tako rekoč obsojeno na dobre univerze, še najraje na bližnjo v Princetonu. Ob vseh klasičnih športih (ameriški nogomet, košarka, hokej, rokoborba, lacrosse…) gojijo tudi vaterpolo. V zgodovini so imeli tudi nekaj zelo zanimivih predavateljev: Fidel Castro, Mohamed Ali, Jon Stewart, Mary Robinson…

Middlesex School Concord, Massachusetts, ZDA

Internat je bil ustanovljen leta 1901. Letna cena spanja in pouka je 50.320 dolarjev ali 37.000 evrov, vsako leto pa gostijo 375 študentov (trenutno so iz 18 držav) od devetega do dvanajstega razreda, po naše – srednješolce. Njihov najslavnejši dijak je trenutno najbolj vroč ameriški komik Steve Carell, zato niti ni čudno, da blestijo v gledaliških predstavah, a hkrati gojijo tudi rekordnih 29 različnih športov (še posebej dobri so v golfu), posebnost je 27 psov, s katerimi se ukvarjajo dijaki v prostem času.

United World College South East Asia Dover, Singapur

UWCSEA sprejme kar 3000 mladincev, 40 različnih narodnosti, je pa za vedno zaposlenega človeka, ki v življenju nekaj zasluži, pomemben tudi zato, ker sprejema otroke od četrtega do osemnajstega leta. Za približno 36.000 evrov na leto vam izkušena ekipa vzgojiteljev pripelje otroka tako rekoč do univerze. Ob vseh športnih dvoranah, olimpijskih bazenih in stadionih (in lastnem simfoničnem orkestru) je treba omeniti, da leta 1971 ustanovljeni internat poganja eden največjih sistemov na sončno energijo.

The Hotchkiss School Lakeville, Connecticut, ZDA

34.000 evrov je letna šolnina za srednješolski internat, ustanovljen leta 1891. Kakih 600 dijakov ima neverjetno izbiro športnih programov: 15 teniških in nekaj skvoš igrišč, dve dvorani za ledene športe, olimpijski bazen, golf igrišče, nekaj stadionov, jezero za jadralne športe, plezalne stene… Izobrazili so nobelovce in politike, gostijo potomce avtomobilske družine Ford in čokoladne družine Mars. Sicer pa so najmočnejši pri jezikih – poleg angleškega učijo tudi kitajsko, francosko, nemško, špansko, rusko, latinsko in starogrško.

Riverdale Country School Bronx, ZDA

Za 42.000 dolarjev ali za manj kot 32.000 evrov na leto se bo vaš potomec šolal tam, kjer sta se šolala John in Robert Kennedy. Internat je bil ustanovljen leta 1907 in sprejema tudi v vrtec ter osnovnošolski program, skupaj imajo več kot tisoč gojencev in so največja šola v New Yorku. Ob klasičnem programu ponujajo izlete v Afriko in lasten festival umetnosti v zimskem športnem središču Aspen. Jasno, imajo vse mogoče športne ekipe (tudi gimnastiko in frizbi), računalniški laboratorij in umetniško središče.

Eton College Windsor, Anglija

Eton je leta 1440 ustanovil angleški kralj Henrik VI., v njem pa se za življenje pripravlja angleška smetana. Za približno 27.000 funtov na leto (31.000 evrov) lahko naredijo premierja, David Cameron je tako že devetnajsti po vrsti, ki se je šolal v tej šoli. Tukaj sta srednješolsko znanje pridobivala tudi princa William in Harry. Od 1300 fantov jih več kot tretjina šolanje nadaljuje na Oxfordu ali v Cambridgeu. Imajo dve koncertni dvorani s pripadajočimi orkestri, gledališke ekipe, časopise ter močno nogometno in ragbi moštvo.


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Ucitelj Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Čudenje, ena sama začudenost Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database