Rad imam slovo Seznam forumov
Prijava Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Rad imam slovo Seznam forumov




Deseti brat

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Obnove
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ucitelj
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.03. 2006, 16:24
Prispevkov: 1803
Kraj: Dob pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: 11 Dec 2006 00:15    Naslov sporočila: Deseti brat Odgovori s citatom

Very Happy
Josip Jurčič

Rodil se je v kmečki družini leta 1844 na Muljavi pri Stični. Na Dunaju je študiral klasično filologijo, vendar študija zaradi finančnih težav ni končal. Ukvarjal se je s časnikarstvom in postal urednik časopisa Slovenski narod.

Snov za svoje literarno ustvarjanje je sprva jemal iz domačega okolja. Je avtor prvega slovenskega romana Deseti brat. Najbolj se je uveljavil v vaški oz. kmečki prozi (Domen, Tihotapec, Deseti brat, Sosedov sin, Rokovnjači), pisal pa je tudi zgodovinsko prozo (Jurij Kozjak, slovenski janičar, Hči mestnega sodnika). Na Jurčiča je najprej vplival Levstikov narodnobuditeljski program iz Popotovanja od Litije do Čateža, kasneje pa najde spodbudo v pisanju W. Scotta in razvije svoj slog. Motivi in teme izhajajo iz zgodovine in ljudskega izročila, vendar je najbolj realističen v opisovanju kmečkega in malomeščanskega življenja.


Deseti brat

Jurčičev Deseti brat, podnaslovljen kot Izvirni roman, je izhajal v zvezkih od 1866. do 1867. in velja za prvi slovenski roman. Deseti brat je naslovna in hkrati glavna oseba romana, ki sicer izhaja iz ljudske tradicije, vendar jo nanjo vežejo zelo ohlapne vezi. Deseti brat v podobi Martinka Spaka je skrivnostni pritepenec, ki pod masko tradicije in ljudske vraževernosti opravlja povsem zasebne zadeve.

Roman je sestavljen iz 25. poglavij. Strukturno se v njem prepletajo tri ločene zgodbe, ki jih povezuje glavna oseba, Martinek Spak. Osrednja zgodba, ki je postavljena v pripovedno sedanjost in se odvija pred bralčevimi očmi, je ljubezen med revnim študentom Lovrom Kvasom in grajskim dekletom Manico. V prvem poglavju romana Lovro pripotuje v vas Obrhek pod gradom Slemenice, kjer se odpravlja v službo domačega učitelja. Tam se zaljubi v svojo učenko Manico. Po značaju je romantični sanjač, ki veliko razmišlja, bere in si dopisuje s prijateljem Bojanom, kar pripovedovalec predstavi precej ironično. Toda Lovro se zaveda svojega nižjega socialnega položaja in zatre strasti ter ostaja v ljubezenski zgodbi pasiven. Manica pa se spretno izmika nezaželenemu ženinu Marjanu, sinu gospoda Piškava iz Poleska, nad katerim je navdušen njen oče Benjamin. Toda Marjan posumi, da se med Manico in Lovrom pletejo ljubezenske vezi, ker jima prisluškuje. To ga prizadene in hoe z Lovrom obračunati, vendar ga prestreže deseti brat. Ker je v tem boju ranjen, vsi najprej obtožijo Lovra, ko izvedo za ljubezensko zgodbo. Lovro mora iz Slemenic. Razplet ljubezenskega trikotnika je srečen. Lovro se čez štiri leta na poziv Maničinega očeta Benjamina vrne in hkrati kot neznani Piškavov sorodnik podeduje pristavo Polesek, denar pa ostane Marjanu. Tako se mu zviša tudi družbeni status.

Zgodba osrednje figure, Martinka Spaka, je analitične narave in izvira iz njegovega otroštva. Rodil se je dr. Kavsu in Majdaleni Strugovi, ki ji mož iz pohlepa po premoženju ubije strica. Ker Kavsu načrti spodletijo, jo zapusti skupaj z otrokom. Majdalena zblazni in mlada umre. Martinek ostane sam in želi maščevati materino smrt. V imenu tega načrta zapusti šolanje in vsakdanje življenje ter prevzame masko desetega brata. Očeta res najde s spremenjenim priimkom (Piškav) na pristavi Polesek blizu gradu Slemenice in močno pritiska nanj (izsiljuje ga z materinimi pismi, kjer je zapisana vsa resnica), da oče zaradi slabe vesti naredi samomor. Martinek se smrtno rani v pretepu s polbratom Marjanom. Umirat se zavleče v Krjavljevo kočo, kamor pokliče Lovra in mu pove svojo življenjsko zgodbo ter mu preda materina pisma za očeta. Tako oče kot sin umreta v odpuščanju.

Tretji krog nastaja okrog vaškega posebneža Krjavlja v vasi Obrhek, kjer se druščina velikokrat zbira v krčmi pri Obrščaku. Krjavelj je pravzaprav berač, ki na podlagi laži o preteklem življenju, ki naj bi ga preživljal kot »pomorski vojščak«, pripoveduje zgodbe, za katere je nagrajen z obedom ali drobižem. Pogovori v vaški krčmi so najpristnejše ljudske narave in še bolj omehčajo ter zrelativizirajo romaneskno strukturo. Roman se konča s kratko, ironično omembo svatbe med Manico in Lovrom, v kateri igra glavno vlogo Krjavelj, ki ob mladoporočencih v »gosposki sobi« pripoveduje svoje zgodbe.


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Ucitelj Pošlji zasebno sporočilo
Tatyanna



Pridružen/-a: 29.04. 2010, 14:55
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 29 Apr 2010 16:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz pa imam samo eno vprašanje v zvezi z desetim bratom, ker ga imamo za domače branje...

- Zadnja poved Jurčičevega romana skriva še posebno sporočilo. Kje počiva deseti brat?

Torej tu je zadnja poved: Celo s spominom o desetem bratu se je bil ta dan z lepo spravil, ko je slišal (Krjavelj), da sta mu gospoda Marijan in Kvas postavila lep spominek iz rezanega kamna na grob, kateri je svetu oznanjal, da tukaj počiva: DESETI BRAT.

Ne najdem nobene povezave, oz. sporočila v tej povedi, kje bi lahko bil pokopan deseti brat. Prosim za pomoč oz. ideje, kaj so tu mislili?


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Tatyanna Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Obnove Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database