Rad imam slovo Seznam forumov
Prijava Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Rad imam slovo Seznam forumov




Tod žive Slovenci

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Kontrolne naloge, domače branje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ucitelj
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.03. 2006, 16:24
Prispevkov: 1804
Kraj: Dob pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: 06 Avg 2007 17:55    Naslov sporočila: Tod žive Slovenci Odgovori s citatom

Very Happy





Domače branje:



VITAN MAL


TOD ŽIVE SLOVENCI

Dan Briški 8.B.




16.11.1999 18.40.h

1. poglavje

Danes sem začel z branjem. Prebral sem prvo poglavje v katerem se Domen s pomočjo računalnika EM-ALa 85 spremeni v Žitoklasa ter se znajde v času, ko so se Slovenci spopadali z Bavarci. Zanimive so se mi zdele vsakdanje navade Slovenov, saj o tem nisem veliko vedel.


17.11.1999 19.15.h

2. poglavje

V tem poglavju je Domen po naklučju postal služabnik Valtunka, ki se je bojeval proti poganom. Kruto se mi zdi, kako so Bavari kaznovali Droha. Čudno se mi zdi, da je množica dogodek le mirno opazovala in ni pomagala Drohu.


18.11.1999 16.10.h

3. in 4. poglavje

Ker se mi je zdelo poglavje o knezu Kocelju zelo kratko, sem prebral tudi četrto poglavje. V teh dveh poglavjih računalnik Domnu najprej opiše kneza Koclja ter brata Cirila in Metoda, nato pa Domna pošlje na Gosposvetsko polje, kjer so ustoličevali kneza. Kot služabnik Hermanovih je Domen spoznal družino Celjskih grofov in dogajanje na gradu. Presenetila me je krutost grofa Hermana do svojega sina in Veronike.


19.11.1999 17.30.h

5. poglavje

Tokrat Domen prispe na grad h Kozjakovim, da bi jih jim sporočil naj se gredo borit proti Turkom. Domen je nekaj časa preživel na gradu Kozjakov in videl kako je Peter naročil ciganom naj ugrabijo Jurija. Kasneje se je izkazalo, da so cigani Jurija prodali Turkom, ki so ga izučili za janičarja. Mislim, da se je Peter ubil, ker ga je pekla vest.







20.11.1999 11.10.h

6. poglavje

To poglavje se je Domen pridružil kmetom, ki so se uprli fevdalcem, ker so jim ti nalagali previsoke davke. Vojska je upore zatrla. Mislim, da so nekateri fevdalci s kmeti ravnali zelo surovo in jim nalagali prevelike davke le zato, da so oni lahko uživali.


21.11.1999 14.25.h

7. poglavje

V tem poglavju je pisatelj opisal, kako je Domen kot pekovski vajenec spoznal srednjeveško Ljubljano, in kako je skoraj celo mesto umrlo zaradi kuge. Mislim, da Andrej ne bi smel požgati Mernikove pekarne, kljub temu, da je bil na Mernika jezen.


23.11.1999 20.10.h

8., 9. in 10. poglavje

V tem delu knjige je EM-AL 85 Domnu predstavil Janeza Vajkarda Valvasorja, nato pa ga je poslal v Ljubljano, kjer je srečal mladega Franceta Prešerna. Zanima me ali je bil Prešeren res že kot mlad bolj izobražen kot ostali otroci. V desetem poglavju pa se je Domen prišel z dežele šolat v Ljubljano, od koder se je moral vrnit nazaj domov zaradi pomankanja denarja.


24.11.1999 19.20.h

11. poglavje

Enajsto poglavje opisuje, kako se je Domen z drugimi Slovenci odpravil bojevat na Soško fronto. Tam je skupaj s svojimi soborci pred Italijani ubranil neko pomembno kaverno.Mislim,da so se vojaki na soškem bojišču bojevali v zelo težkih razmerah in so imeli malo možnosti za preživetje.







25.11.1999 16.30.h

12. poglavje

Domna so kot vojno siroto posvojili, vendar mu je nova mama kmalu umrla in spet je bil na cesti. Neki kmet ga je zalotil, ko je bil s prijateljem, ki je zaradi lakote kradel krompir in zaradi tega ju je policija pretepla. Mislim, da policisti ne bi smeli biti tako surovi z njima, saj sta bila še otroka in sta kradla zaradi lakote.

27.11.1999 10.25.h

13. poglavje

V tem poglavju ga EM – AL 85 pošlje na neko kmetijo v času druge svetovne vojne. Kmalu so tudi v to vas prišli nemški vojaki, ki so bili do domačinov najprej prijazni, nato pa so jih odpeljali s tovornjaki in jim požgali hiše. Domen se je Nemcem skril in se tako rešil. Parizani so ga odpeljali k neki gospe v Ljubljano. Že drugi dan je pobegnil nazaj k partizanom, kjer je našel tudi svojega očeta. Mislim, da so Nemci ravnali s Slovenci zelo kruto.

28.11.1999 11.40.h

14. poglavje

To pogavje opisuje kako so Domen in ostali člani delovne brigade kopali jarek za novo cesto in kako je Jurij poskušal uničiti njihovo delo ter kako so na koncu dosegli naziv udarne brigade. Zdi se mi zelo lepo, da so šli v brigado prostovoljno in pomagali graditi ceste.


Zaključek

Knjiga mi je bila všeč, ker izvedel nekaj več o zgodovini Slovencev. Zanimiva se mi je zdela pisateljeva ideja, da je zgodovino predstavil kot Domnovo potovanje skozi čas.

To sem pa malo prej našel Cool


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Ucitelj Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Kontrolne naloge, domače branje Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database