Rad imam slovo Seznam forumov
Prijava Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Rad imam slovo Seznam forumov




Ogljikovi hidrati

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Si danes kaj zanimivega prebral-a?
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ucitelj
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.03. 2006, 16:24
Prispevkov: 1804
Kraj: Dob pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: 10 Jul 2007 17:23    Naslov sporočila: Ogljikovi hidrati Odgovori s citatom

Very Happy
Kaj morate vedeti o ogljikovih hidratih?

Ogljikovi hidrati nastajajo v listih rastlin, kjer se tvorijo iz vode in ogljikovega dioksida s pomočjo sevalne energije sončne svetlobe.

Čeprav naše telo lahko pridobi vso potrebno energijo iz beljakovin in maščob v prehrani, so ogljikovi hidrati najbolj učinkovit vir energije za naše celice.

Ogljikove hidrate lahko razdelimo v tri glavne skupine:

preprosti ogljikovi hidrati ( sladkorji )

sestavljeni ogljikovi hidrati ( škrobi )

rastlinske vlaknine ( pektin, celuloza in polceluloze )

Pa si ogljemo vsako od teh skupin malo bolj podrobno.

Preprosti ogljikovi hidrati

Imenujemo jih tudi sladkorji in so po velikosti od ene same molekule sladkorja do kratkih verig molekul sladkorja. Primeri preprostih ogljikovih hidratov so:

glukoza

fruktoza, sadni sladkor

galaktoza

sladkorni trst

sladkorna pesa

sirek

sladkorni sirup, melasa

javorjev sladkor

namizni sladkor

laktoza, mlečni sladkor

maltoza, slad
Sestavljeni ogljikovi hidrati

Sestavljeni ogljikovi hidrati so daljše verige sladkornih molekul in jih lahko delimo na dve večji skupini:

prebavljivi sestavljeni ogljikovi hidrati

neprebavljivi sestavljeni ogljikovi hidrati

Prebavljivi sestavljeni ogljikovi hidrati ( znani tudi kot škrobi ) se lahko vsrkajo v naš krvni obtok. Čeprav so sestavljeni iz molekul sladkorja, niso sladki kot preprosti ogljikovi hidrati in se ne raztopijo v vodi. Sestavljeni ogljikovi hidrati se absorbirajo v krvni obtok bolj postopoma in zaradi tega ne povzročajo težav v zvezi z kontrolo nivoja krvnega sladkorja. Zelenjava, polnozrnate žitarice, stročnice in semena so hrana, ki je bogata s prebavljivimi sestavljenimi ogljikovimi hidrati.

Neprebavljivi sestavljeni ogljikovi hidrati ( imenujemo jih tudi rastlinske vlaknine ) so deli rastlin, ki jih naši prebavni sokovi in enzimi ne morejo predelati in se ne morejo vsrkati v naš krvni obtok. Te vlaknine se izločijo skozi prebavni trak nepredelane in so zelo pomembne za njegovo zaščito ter za splošno zdravje. Neprebavljive sestavljene ogljikove hidrate lahko delimo v dve večji skupini:

topne vlaknine, ki se raztopijo v vroči vodi.
(drevesna smola, pektini in rastlinska sluz, cedika )

netopne vlaknine, ki se ne raztapljajo v vodi. (celuloza in polceluloze )

Rastline vsebujejo različna razmerja med topnimi in netopnimi vlakninami.

Topne vlaknine lahko ovirajo absorbcijo sladkorja v naš krvni obtok. Topne vlaknine lahko celo preprečijo absorbcijo maščobe v krvni obtok, kar je lahko zelo koristno za naše zdravje, če redno uživamo nezdrave maščobe.

Netopne vlaknine pa ustvarjajo maso, ki se premika skozi naše črevesje in pospešujejo učinkovito izločanje blata skozi debelo črevo.

Redno uživanje rastlin z veliko vlaknin pomeni naslednje za naše zdravje:

manjši nivo škodljivih maščob v krvnem obtoku

počasnejše izločanje sladkorja iz hrane v kri, kar zmanjšuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni ali reaktivne hipoglikemije

podpira redno izločanje blata

pospešuje izločanje strupov iz telesa

preprečuje tvorjenje endogenih strupov

izboljša imunsko odpornost

zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni prebavnega traku, vključno z rakom danke


Kaj morate vedeti o ogljikovih hidratov v zvezi z vašim zdravjem?

V nasprotju s pravili mnogih diet z uživanjem malo ogljikovih hidratov, lahko preprosti in sestavljeni ogljikovi hidrati prispevajo k odličnemu zdravju na kratek in dolgi rok.

Ključ za to, da ostanete zdravi, je v uživanju polne, minimalno predelane hrane, bogate z ogljikovimi hidrati.

Naravne in neprečiščene žitarice, stročnice, orehi, semena, zelenjava in sadje vsebujejo preproste in sestavljene ogljikove hidrate, ki so prepleteni z vitamini, minerali, enzimi, proteini, maščobami in vlakninami, ki omogočajo našemu telesu optimalno uporabo preprostih in sestavljenih ogljikovih hidratov.

Predelana in prečiščena hrana, bogata z ogljikovimi hidrati
( npr. sladkor in moka ), je očiščena praktično vseh vitaminov, mineralov, enzimov in zdravih maščob. Ko mora telo prebaviti takšno hrano brez hranil, mora uporabiti vitamine, minerale in enzime iz svojih lastnih zalog, da jo lahko pravilno prebavi.

Sčasoma takšno redno uživanje sladkorja, moke in ostalih prečiščenih ogljikovih hidratov porabi tolikšne količine hranil iz telesa, da pride do pomanjkanja le teh, še posebej do pomanjkanja B vitaminov.

Redno uživanje prečiščenih ogljikovih hidratov povzroča poleg pomanjkanja hranil tudi stalno izpostavljenost večji količini inzulina, to je hormon, ki ga telo izloča v kri pri povečanem nivoja sladkorja v krvi. Sčasoma povzroči takšno povečano izločanje inzulina v kri naslednje zdravstvene težave:

povečanje telesne teže, ker inzulin pospešuje shranjevanje maščob

zmanjšanje količine magnezija v celicah, ki je odločilen dejavnik za nastanek trdnih, neelastičnih krvnih žil in neučinkovite cirkulacije krvi

povečane zaloge natrija, kar povzroči večje zaloge vode v telesu in posledično povišan krvni pritisk

povečano količina snovi v krvi, ki povzročajo vnetja, kar povzroča fizične poškodbe krvnih žil in pomaga pri nastajanju krvnih strdkov, ki lahko povzročijo srčni napad in odpovedi dihanja

zmanjšanje HDL holesterola in povečanje LDL holesterola in trigliceridov, kar povzroča bolezni srca in ožilja

povečano tveganje za nastanek različnih vrst raka zaradi sposobnosti inzulina da pomaga pri bujni rasti celic

Dodatno škodo zdravju zaradi rednega uživanja prečiščenih ogljikovih hidratov povzroči nagnenje k nezaželjenim padcem nivoja krvnega sladkorja, ki nastanejo pogosto zaradi prevelikih doz inzulina.

Če se ta nihanja nivoja krvnega sladkorja, od nevarno visokega po zaužitju prečiščenih ogljikovih hidratov do nevarno nizkega po predoziranju inzulina, dogajajo redno, potem ste zelo blizu okvari delovanja regulacije nivoja sladkorja v krvi.

Znaki takšne okvare so naslednji:

močna želja po sladkarijah

nerazumljiva nihanja razpoloženja

nerazumljiva depresija in/ali panika

vrtoglavica, omotica, zbeganost

zamegljen vid

težave pri spanju

težave pri koncentraciji

omedlevice

Nekateri ali celo vsi ti simptomi ponavadi povzročijo reaktivno hipoglikemijo.

Kadarkoli pade nivo sladkorja v krvi pod minimalnega, je nadledvična žleza prisiljena k tvorbi in širjenju hormona glukokortikoida v krvni obtok. Glukokortikoid povzroči sproščanje shranjenega sladkorja glikogena iz mišic in jeter, kar naj bi dvignilo nivo sladkorja v krvi na normalen nivo.

Če je nadledvična žleza primorana to izvajati redno, potem se nadledvična žleza lahko izčrpa in ne more več vzdrževati normalnega nivoja sladkorja v krvi.

Obstajajo še tudi drugi problemi pri delovanju žlez z notranjim izločanjem, ki nastanejo pri rednem uživanju prečiščenih ogljikovih hidratov.

V primeru, da redno uživate sladkor, moko in ostale prečiščene ogljikove hidrate, potem lahko pričakujete resne zdravstvene težave v prihodnosti, če jih nimate že sedaj!

Če niste oseba, ki mnogo sedi in nimate težav z regulacijo nivoja sladkorja v krvi, potem lahko brez skrbi redno uživate preproste in sestavljene ogljikove hidrate, ki se nahajajo v zelenjavi, sadju, stročnicah, orehih in semenih.

Pazite samo na eno zadevo: pred pripravo ali zaužitjem jih surove namočite vsaj za nekaj ur v vodi. S tem boste najbolj podprli njihovo optimalno prebavo in svoje zdravje.


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Ucitelj Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Si danes kaj zanimivega prebral-a? Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database