Rad imam slovo Seznam forumov
Prijava Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Rad imam slovo Seznam forumov




Filip Marc

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Si danes kaj zanimivega prebral-a?
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ucitelj
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.03. 2006, 16:24
Prispevkov: 1804
Kraj: Dob pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: 09 Jul 2007 08:18    Naslov sporočila: Filip Marc Odgovori s citatom

Sedmošolec Filip Marc v znanju prekaša srednješolce
Pri dvanajstih načrt za robota

Avtor avtomatske tople grede – Predelal je tudi avtodom – Načrtuje še letalo na električni pogon
Delo, pon. 09.07.2007

Filip Marc je na Osnovni šoli Dobravlje končal sedmi razred devetletke. To, seveda, ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi bil prav poseben sedmošolec. Na nedavni razglasitvi najboljših del, prispelih na natečaj Popri – za mlade vseh starosti ga je tudi letos pripravil Primorski tehnološki park, da bi spodbudil njihovo ustvarjalnost, inovativnost, podjetništvo – je med skoraj 200 sodelujočimi dobesedno pometel s tekmeci in za lepo število točk prehitel tudi najbolje uvrščene dijake. Zmagovalni projekt: avtomatska topla greda.
Filip ima kljub mladosti za seboj že nekaj uspešnih raziskovalnih nalog. Na svojo nadarjenost in znanje je na natečaju Popri opozoril že lani, letos pa je strogo oko žirije prepričal s pravo avtomatsko toplo gredo. »Pri določeni temperaturi se mora odpirati in zapirati, zato je pri izdelavi in delovanju nastalo kar nekaj težav. Najprej sem naredil načrt za njeno postavitev in zbral potrebni material, čipe, senzorje, ohišje ... Potem sem vse sestavil in se lotil reševanja problemov, ki so se pojavljali drug za drugim,« razlaga simpatični in zgovorni dvanajstletnik. Mentor mu je resda pomagal pri izdelavi makete, a večino dela je Filip vendarle opravil sam. Avtomatsko toplo gredo je moral narediti kar dvakrat, toda trud je bil ustrezno nagrajen, saj je na natečaju osvojil kar 265 točk in za več kot 100 točk prehitel vse tekmece.
Tudi doma v Lokavcu ima veliko prostora za razne poskuse in inovacije. Predelani avtodom je samo njegov. Ima svoj laboratorij in skladišče za elektroniko in tu se rojevajo tudi številne nove zamisli malega raziskovalca. »Zjutraj mi prižge luči robot. Odgrne mi tudi odejo in odpre vrata,« pove Filip. »Pravi pravcati robot?« ga pobaram. »Veste, vsi stroji, ki delujejo samodejno in po svoje ohranjajo življenje, so pravzaprav roboti,« se glasi moder odgovor. »Robotov se bom lotil tudi na naslednjem natečaju Popri, saj bi rad naredil pravo robotsko roko,« opisuje svoje želje Filip. Veliko zamisli, ki bi jih dvanajstletniku prav zares težko pripisali, je sam ali z očetovo pomočjo že uresničil. Med njimi posebej izstopajo manjša vozila na električni pogon, Filip pa bi z očetom v prihodnje s prav takšnim pogonom rad izdelal še letalo. Dom družine Marc v Lokavcu 143 pa že zdaj premore tudi več drugih zanimivih inovacij in celo pravo hidroelektrarno, ki je prav tako »domače« izdelave.
»Pri raziskovanju je najzanimivejše, da so načrti velikokrat drugačni od končnega izdelka. In zelo mi je všeč, ko ugotovim, zakaj je tako. Enako sem vesel, če nekaj sam odkrijem, čeprav so zakonitosti tega pojava splošno znane. In če se sam dokoplješ do takšnega spoznanja, je toliko dragocenejše,« pravi Filip Marc, ki se med šolskimi predmeti najbolj navdušuje nad matematiko, logiko, italijanščino, zgodovino in geografijo. Pa tudi nad fiziko, čeprav je na urniku sedmošolcev v devetletki še ni.
Katja Željan


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Ucitelj Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Si danes kaj zanimivega prebral-a? Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database