Rad imam slovo Seznam forumov
Prijava Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Rad imam slovo Seznam forumov




Strah v mestu

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Si danes kaj zanimivega prebral-a?
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ucitelj
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.03. 2006, 16:24
Prispevkov: 1804
Kraj: Dob pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2007 10:49    Naslov sporočila: Strah v mestu Odgovori s citatom

Very Happy
Strah v mestu

V središču Ljubljane je bila sredi belega dne posiljena mladoletnica. Maribor ustrahujejo pobalini zloglasnega Tysona s Tezna, v disku na Lentu so razbili nos rokometašu Kavtičniku. To je le vrh ledene gore nasilništva, svarijo poznavalci lokalnih razmer, policija ne govori o črnih točkah naših mest. In kam greste vi danes zvečer?
Kako varna so slovenska mesta? Ne preveč, če sodimo po odgovorih v naši anketi na spletni strani (www.totaltedna.si). Več kot polovica anketirancev je v mestu že doživela slabo izkušnjo: poškodbo avta, besedni ali fizični napad, tatvino ali rop. Čeprav se meščani nekaterim predelom izognejo v največjem loku (že vedo, zakaj), na policiji navadno ne govorijo o domnevnih črnih točkah.

V glavnem mestu, denimo, so na slabem glasu Fužine, toda Nuška Tavčar iz Generalne policijske uprave meni, da neupravičeno: »Težko bi trdili, da so pri nas naselja ali predeli mest, kjer bi vedno naleteli na kriminalce. Izredno nevarnih krajev pri nas ni, so pa mesta, kjer so policisti pozornejši.« Policijski inšpektor Leon Keder iz PU Ljubljana ji pritrjuje: »Policisti ljubljanske policijske uprave ne zaznavajo večjega statističnega odstopanja za posamezna naselja v Ljubljani, ki bi kakor koli kazala na nevarnejši predel mesta. Posamezne zgostitve kaznivih dejanj se dogajajo, vendar so kratkotrajne in razpršene po vsej Ljubljani.«
Besede Tavčarjeve in Kedra delno potrjuje nagnusni zločin, ki se je pred dvema tednoma zgodil v Ljubljani. Neznanec je mladoletno dekle posilil sredi belega dne in v središču mesta, v bližini Ambroževega trga pri razpadajoči Cukrarni.
Povsem drugačna je podoba na drugem koncu države, v Mariboru. Tam, kjer so nekoč kraljevale bande iz Melja, Mladinske ulice in tista iz Studenc, ki jo je vodil legendarni mariborski Joe z opico na rami, zdaj dviguje veliko prahu izsiljevalska tolpa mladoletnikov s Tezna. Domnevno jo vodi 17-letni Tyson, ki si je nadel ime po razvpitem ameriškem boksarju. Tyson in njegovi pajdaši naj bi izsiljevali in ustrahovali otroke in mladostnike po Mariboru ter razpečevali mamila.
Manjše skupine pobalinov strašijo tudi po Melju, Pobrežju in Taboru, ki je v Mariboru najbolj izpostavljen mamilom. Središče je dokaj varno, čedalje več pretepov pa je v znani diskoteki na robu Lenta. Pred kratkim jih je tam skupil rokometni reprezentant Vid Kavtičnik.

Na provinci je manj pouličnega kriminala. Razumljivo, manjši kraji falotom ne ponujajo toliko zavetja. Celjani so svoje tolpe utišali že pred nekaj leti. Najhuje je bilo v Novi vasi in Lavi, tudi na vhodu v Celje, v Hudinji.
Na Gorenjskem so največja težava mamila. Zdenko Guzzi s kranjske policijske uprave nam je povedal, da določene kraje, na primer avtobusna ali železniška postajališča, spremljajo še posebno podrobno. »Pod nadzor poskušamo dobiti tudi čim več predelov, kjer naj bi se preprodajala droga. Vendar stalnih mest oziroma predelov, kjer naj bi bili kriminalci, ni in tako moramo vsak dan spremljati dogodke in tudi določati posamezna mesta.« Podobno odgovarjajo tudi s policijskih uprav v Slovenj Gradcu, Postojni, Krškem in Kopru, kjer imajo v poletnih mesecih zaradi povečanega obiska precej več dela.
V najstarejšem slovenskem mestu Ptuju za zdaj spijo mirno. Pokonci jih vržejo le kurenti.


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Ucitelj Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Si danes kaj zanimivega prebral-a? Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database