Rad imam slovo Seznam forumov
Prijava Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Rad imam slovo Seznam forumov




Reci NE!

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Učimo se za življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ucitelj
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.03. 2006, 16:24
Prispevkov: 1803
Kraj: Dob pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: 29 Apr 2007 11:12    Naslov sporočila: Reci NE! Odgovori s citatom

Very Happy
Naučite se reči 'NE'!

Vemo, da je lažje reči 'da' in opraviti z zadevo, a to ni vedno najboljša rešitev, saj vsem preprosto ne moremo in včasih tudi ne želimo ustreči. Spoznajte torej zakaj je včasih bolje reči 'ne' in kako lahko to storite brez slabe vesti.

Zakaj 'NE'?

Vsak dan se spopadate s tisočimi obveznosti od katerih so nekatere bolj, druge manj pomembne. Poleg tega imate okoli sebe vedno tudi kup ljudi, ki od vas pričakujejo, prosijo, morda zahtevajo to in ono. Nemogoče je ustreči vsem, nekje morate postaviti mejo in jih zavrniti. A zakaj? Odgovorov na to vprašanje je kar nekaj …
… zato, ker je to dobro za vas. Če boste koga zavrnili, to še ne pomeni, da ste egoistični. Vsega pač ne zmorete in vam tudi ni treba opraviti. Tako boste imeli več časa za druge stvari, tiste, ki so vam bolj pomembne in opravili jih boste tako, kot je potrebno.
… zato, ker boste tako imeli čas zase. Če si boste naložili preveč obveznosti, ne boste nikoli imeli dovolj časa zase in za stvari, ki jih radi počnete. Vedeti morate, da je včasih bolje početi vam ljube stvari, ki bodo nahranile vašo dušo kot pa ustreči zahtevam drugih in v sebi potiskati jezo in nejevoljo.
… zato, ker 'da' ni vedno najboljši odgovor. Se spomnite kdaj ste si zadnjič naložili preveč dela? Se spomnite kako napeti, utrujeni in pod pritiskom ste bili? Verjetno si ne želite, da bi se to spet ponovilo, kajne? Torej, sprejmite 'ne' kot odgovor, ki vam bo prihranil te stresne trenutke in si raje privoščite nekaj časa zase in za stvari, ki jih radi počnete.

Kdaj reči 'NE'?

V poplavi obveznosti in želja o tem, kaj bi želeli narediti, se je včasih res težko odločiti čemu dati prednost. Zato vam ponujamo nekaj vprašanj, ki si jih morate postaviti, ko ste v dilemi in zagotavljamo vam, da bo vaše delo nemudoma lažje.

Kaj so vaše prioritete? Kaj je tisto, kar morate narediti in tisto, kar želite narediti? Seveda je pomembno, da opravljate vaše službene dolžnosti vestno, odgovorno in zavzeto, a ker veste, da ne boste morali postoriti vsega, si vzemite le toliko, kolikor zmorete. Tako vam bo ostalo še dovolj časa, ki ga boste preživeli tako kot vam je drago. Lahko se posvetite svojim bližnjim, svojim hobijem, športu ali gledanju filmov in verjemite, da se boste počutili veliko bolje, ko boste odkrili, da ima tudi 'ne' svoje dobre strani.
Kako dolgo bo določena aktivnost trajala? Dan, teden, mesec ali morda leto dni? Bo odločitev prijetna izkušnja ali stresna, naporna in utrujajoča? Mislite, da je to tisto kar hočete? Odločitev je seveda na vas. Če je to vaša prioriteta, jo sprejmite, v nasprotnem primeru raje izberite kaj manj stresnega, sproščujočega, nekaj, kar vas bo napolnilo z energijo in dobro voljo.
Rešite se občutka krivde! Ne imejte tistega zoprnega občutka krivde vsakič, ko nekoga zavrnete. Tako si boste po nepotrebnem nakopali na glavo slabo voljo in stresne trenutke, ne da bi dobro vedeli zakaj. Počnite tisto, za kar ste se odločili, da boste počeli. Ne morete biti na sto koncih hkrati in ne morete početi sto stvari hkrati, zato počnite tisto, kar si zares želite in to počnite najboljše kar se da.
Odločitve prespite! Res je, včasih ni ravno najlažje nekomu takoj postreči z odgovorom, zato je najbolje, da zadevo prespite in pretehtate vaše možnosti ter šele nato podate odgovor.
Verjamemo, da vam je sedaj že veliko bolj jasno kdaj je 'ne' boljši odgovor kot pa 'da'. A kako ga izreči tako, da boste dosegli svoj namen? Tudi na to poznamo odgovor …

Kako reči 'NE'?

Kako izreči magično besedico, da bo kar se da učinkovita? Dovolj je že 'ne' ali 'ne bi' in stvar je rešena. Preprosto, kajne? No, ja, verjamemo, da se stvari včasih zataknejo, a tudi za take trenutke obstaja rešitev. Če mislite, da vam bo 'ne' šel težko z jezika, potem vam priporočamo, da vadite. Poskušajte si zamisliti situacijo v kateri boste morali nekoga zavrniti in ko se bo ta situacija tudi dejansko odvijala, vam bo veliko lažje. Bodite vljudni, a odločni in če bo potrebno svoje razloge utemeljite. Vedite pa, da je najboljši način ta, da poveste resnico, s komerkoli že se pogovarjate.

Verjamemo, da vam bo 'ne' na začetku težko šel z jezika, še posebej, če ste navajeni nenehno odgovarjati z 'da' in 'seveda'. A sčasoma bo 'ne' postal del vas in videli boste, da bo s tem tudi vaše življenje postalo veliko boljše in manj stresno. Zato se pa že splača potruditi, kajne?


A. K. T.


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Ucitelj Pošlji zasebno sporočilo
Fernc



Pridružen/-a: 05.05. 2006, 14:06
Prispevkov: 66
Kraj: pod svobodnim soncem

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2007 02:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ne!



_________________
in a world of bullshit.....music is all that really matters
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Fernc Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Ucitelj
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.03. 2006, 16:24
Prispevkov: 1803
Kraj: Dob pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2007 06:48    Naslov sporočila: Ne Odgovori s citatom

Very Happy Bravo, uspelo ti je Exclamation In kam zdaj na počitnice Question Imaą streľnik ľe postavljen?


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Ucitelj Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Učimo se za življenje Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database