Rad imam slovo Seznam forumov
Prijava Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Rad imam slovo Seznam forumov




Beli pianist

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Si danes kaj zanimivega prebral-a?
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ucitelj
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.03. 2006, 16:24
Prispevkov: 1804
Kraj: Dob pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: 21 Jun 2007 19:30    Naslov sporočila: Beli pianist Odgovori s citatom

Very Happy
Oda belega pianista pri frizerju
Četrtek, 21.06.2007
Delo

V frizerskem salonu Roberta Štamcarja, na Poljanski cesti 6, za klavirjem sedi bel – kot v moki povaljan – moški in igra na pianino. Ko pritisne na pedalo, se podobe na platnu poleg njega začnejo spreminjati. Kaj je to? Odgovor na uganko se glasi: to je devetdnevni performans I.N.D. projekt Rajka Pertota. Ali kot piše na vabilu/letaku: koncert monumentalnega transa, devetdnevna oda intimnemu doživljanju sebe.
Avtorski projekti arhitekta, scenografa in avdiovizualnega umetnika Rajka Pertota vsebujejo raziskovanje arhitekturnih prototipov in razvoj bivanja v breztežnostnem prostoru. V tokratnem avdiovizualnem I.N.D. projektu Pertot od devete zjutraj do devete zvečer devet dni (s performansom bo končal to soboto) igra svoje avtorske skladbe, vmes tudi poje, uravnava dogajanje na platnu, obiskovalec pa si ob njegovem ustvarjanju lahko postreže s sadjem, oreški ali si ogleduje nepregledno število razglednic gospe Heinz.
Projekt deluje nadvse bizarno, skoraj nezemeljsko. Zdi se neverjetno in obenem občudovanja vredno, da je nekdo sposoben toliko časa posvetiti »intimnemu doživljanju sebe«, da je po cel dan na ogled slučajnemu ljubljanskemu sprehajalcu in da v njegovem umetniškem ustvarjanju lahko uživa tudi nekdo, ki si je zaželel zgolj nove pričeske. Opis, ki ga najdemo na letaku, da gre pri projektu za odo intimnemu doživljanju sebe, je tako treba jemati z rezervo, saj Pertot to intimno doživljanje deli z vsemi (tisti, ki zaradi kakršnihkoli razlogov ne morejo v frizerski salon Robert, lahko performans spremljajo na internetu).
Eden privlačnejših trenutkov tega umetniškega projekta je morda to, da poteka v prostoru, ki ni ravno običajen prostor umetnosti, in s tem uteleša idejo zgodovinskih avantgard, da mora umetnost iz muzejev in galerij priti v življenje, poseči v življenje vsakega človeka. Prav tako projekt ne deluje kot umetniški blef, pač pa ga zaznamuje trd in predan umetniški angažma. Ob tem velja poudariti, da tako kot pri vsakem umetniškem projektu, ki ustreza zastavljeni nalogi, tudi pri tem njegove enigmatične narave ne odpravimo s tem, ko ga doživimo in poskušamo interpretirati. Uganka belega pianista pri frizerju kar vztraja.



Jela Krečič


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Ucitelj Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Si danes kaj zanimivega prebral-a? Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database