Rad imam slovo Seznam forumov
Prijava Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Rad imam slovo Seznam forumov




Svet so ljudje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Si danes kaj zanimivega prebral-a?
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ucitelj
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.03. 2006, 16:24
Prispevkov: 1804
Kraj: Dob pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: 03 Feb 2007 11:15    Naslov sporočila: Svet so ljudje Odgovori s citatom

Very Happy
Svet so ljudje
Sob 03.02.2007

Umrl ustanovitelj festivala v Spoletu

Gian Carlo Menotti, kulturni genij, kakor je o svojem karizmatičnem rojaku, skladatelju in impresariju, ustanovitelju Festivala dveh svetov v Spoletu (1958) in Charlestonu v Južni Karolini (1977), dejal italijanski predsednik Giorgio Napolitano, je v 95. letu starosti umrl v Monte Carlu, medtem ko je pripravljal predstavo svoje opere Medij. Menda je že pri štirih letih ustvaril prve melodije, prvo opero pa je skomponiral pri enajstih. V svoji dolgi karieri jih je napisal 23, poleg tega pa še solistične koncerte in komorno glasbo. Najbolj znani sta operi Konzul (1950, zanjo je dobil Pulitzerjevo nagrado) in Goya (1977), ki jo je napisal za španskega tenorista Placida Dominga. Poznavalci ga imajo za največjega italijanskega opernega skladatelja po Giacomu Pucciniju. Skladal je tudi na starost: leta 1997 je napisal Trio za klavir, violino in klarinet. Mednarodni sloves pa je dosegel predvsem s Festivalom dveh svetov v umbrijskem Spoletu, ki ga je ustanovil leta 1958, da bi povezal kulture starega in novega sveta.
Bil je že eden najbolj znanih italijanskih skladateljev moderne opere, ko se je začel razgledovati po kraju, kjer bi lahko uresničil svojo drzno idejo o festivalu, ki bi združil mlade umetnike iz Italije in Amerike. Spoleto z zgodovinskimi gledališkimi stavbami, z veličastno katedralo s freskami fra Filippa Lippija in idilično okolico se mu je zdel kakor nalašč. Nekateri domačini so ga imeli za norega (od tod vzdevek Il Maestro matto, Nori maestro), njegovo idejo pa so pozdravili enako kakor bi bili prihod tolpe na motorjih. Vendar se je prireditev sčasoma uvrstila na sam vrh evropskih umetniških festivalov. Vsako leto privabi na tisoče ljudi in je vzor številnim posnetkom. Tu se je začela mednarodna kariera plesalcev Rudolfa Nurejeva in Carle Fracci, pesnikov Piera Paola Pasolinija in Jevgenija Jevtušenka in ameriškega igralca Ala Pacina.
Menotti si je vztrajno prizadeval za ohranitev elegantnega srednjeveškega značaja Spoleta. Uprl se je načrtom, da bi blizu mesta zgradili avtocesto, in zagrozil, da bo odšel za zmeraj, če glavnega trga ne bodo zaprli za promet. Grožnja je zalegla. »Če drugega ne, sem, upam, naučil to mesto ljubiti samo sebe in paziti nase. Ne vem, kako dolgo se bo ohranilo. Razvoj je uničil že prenekatero mesto.«
DPA, Reuters

Oče Google Earth izginil na morju

Po večdnevnem iskanju je kalifornijska obalna straža izgubila upanje. Za Jimom Grayem, 63-letnim genijem informatike, zaslužnim za satelitske tridimenzionalne posnetke zemlje na internetu (Google Earth), ki je izginil prejšnjo nedeljo, niso odkrili nobenega sledu. Gray je bil tudi izvrsten morjeplovec. Iz San Francisca je odplul proti otokom Farallon, 43 kilometrov daleč od Golden Gata. Na krovu je imel žaro s pepelom svoje matere, ki je umrla pri 97 letih; hotel ga je stresti v morje. Vreme je bilo lepo, njegovo plovilo dovršeno opremljeno in on popolnoma zdrav, nikakor ne depresiven. V zadnjim telefonskem pogovoru z ženo je bil popolnoma normalen. Ko se ob sončnem zahodu ni vrnil, je poklicala policijo. S helikopterjem in čolni in identifikacijsko tehniko, ki ji ne uide niti kos lesa, so štiri dni preiskovali 103 kvadratne kilometre obale od Zaliva Monterey do Oregona, a zaman. Vsi, ki Graya poznajo, izključujejo možnost samomora, nihče pa ne razume, kaj se je zgodilo.
Gray, prvi doktorand na oddelku za računalniško znanost v Berkeleyju, je slovel po vedrem značaju in odličnem zdravju. Zadnje čase je bil pod pritiskom. Noč in dan je izpopolnjeval svetovno astronomsko bazo podatkov Sloan Digital Sky Survey. Leta 1998 je dobil ugledno Turingovo nagrado (enakovredno Nobelovi na področju informatike) za dosežke na področju bank podatkov in elektronskih transakcij, ki so omogočili uporabo bankomatov in nakupovanje izdelkov po svetovnem spletu. Bil je eden od ustanoviteljev raziskovalnega centra Microsoft v San Franciscu in ga je tudi vodil. Na njegovih raziskavah temeljijo programi, kakršen je Google Earth, ki s preprostim priključkom na internet omogoča posnetke vsega sveta. V Silicijevi dolini je Gray legenda, piše Corriere della Sera.

Umrl danski oblikovalec pohištva

Hans J. Wegner, danski oblikovalec pohištva, ki je umrl v Københavnu, star 92, let, je najbolj znan po elegantnih in funkcionalnih stolih. Najprej se je izučil za mizarja, nato pa diplomiral na visoki šoli za umetno obrt. Od leta 1938 do 1942 je oblikoval pohištvo (med drugim za mestno hišo v Aarhusu) v biroju Arneja Jacobsena in Erika Mollerja. Leta 1943 je ustanovil svoj biro, poleg tega pa poučeval na københavnski šoli za umetno obrt. Od leta 1949, ko je doživel mednarodni uspeh s svojim okroglim stolom, je sodeloval z izdelovalcem pohištva Carl Hansen&Son in zanj oblikoval več kakor 400 stolov. Okrogli stol je kmalu postal klasika. Enajst let pozneje so ga uporabili v televizijski razpravi med Johnom F. Kennedyjem in Richardom Nixonom. Zasloveli so tudi drugi Wegnerjevi stoli, na primer Y, itn. »Naš namen je izdelovati čim bolj preproste in pristne stvari, pokazati, kaj znamo narediti s svojimi rokami, vdihniti lesu življenje, duha in življenjsko silo,« je dejal Wegner, dobitnik številnih nagrad in naslovov.

DPA, AP


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Ucitelj Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Si danes kaj zanimivega prebral-a? Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database