Rad imam slovo Seznam forumov
Prijava Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Rad imam slovo Seznam forumov




Umrl je prevajalec František Benhart

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Si danes kaj zanimivega prebral-a?
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ucitelj
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.03. 2006, 16:24
Prispevkov: 1804
Kraj: Dob pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: 04 Jan 2007 00:47    Naslov sporočila: Umrl je prevajalec František Benhart Odgovori s citatom

Crying or Very sad
Umrl je prevajalec František Benhart

Po njegovi zaslugi je v češčini izšlo kar 70 naslovov slovenske literature

Čet 04.01.2007

Petindvajstega decembra je v Pragi umrl eden najbolj zagnanih prevajalcev slovenske literature, kar smo jih premogli, František Benhart. V zadnjih 150 letih je bilo na Češkem izdanih več kot 260 knjižnih prevodov iz slovenščine, Benhart jih je od tega podpisal kar 70. K temu je treba prišteti še vrsto njegovih revijalno objavljenih prevodov proze, esejev, poezije, radijskih iger in preostalega ter vrsto kritiških in esejističnih zapisov o slovenski literaturi.
František Benhart se je rodil leta 1924 v Podkarpatski Rusiji (danes Ukrajina), kjer je oče delal pri železnici. Njegova zveza s Slovenijo se je začela leta 1939, ko je štirinajstleten z družino iz Rusije čez Slovenijo bežal v Prago. Od vseh izrazov solidarnosti, ki so jih bili deležni pregnanci na svoji odisejadi, ga je toplina Mariborčanov najbolj ganila, zato si je prisegel, da se bo vrnil v Slovenijo. To se je potem zgodilo leta 1946, ko je kot študent slavistike obiskal Ljubljano.
Leta 1949 je diplomiral na Karlovi univerzi v Pragi, nato je delal kot urednik pri založbah in literarnih revijah, v zadnjih desetletjih se je posvečal skoraj izključno prevajanju slovenske literature in kritiškemu delu. Njegov skorajda petdesetletni prevajalski opus je razpet med leta 1957 objavljenim romanom Karla Grabeljška Dolomiti se krušijo in antologijo Nebo nad nami, ki je izšla leta 2005 in v kateri so predstavljeni sodobni slovenski pesniki. Med njimi so številna imena in naslovi slovenske literature; od avtorjev omenimo Prežihovega Voranca, Cirila Kosmača, Ivana Potrča, Miro Mihelič, Toneta Svetino, Kajetana Koviča, Mateta Dolenca, Ivana Minattija, Tomaža Šalamuna ... Največkrat je prevajal Draga Jančarja, kar devetkrat, sicer mu je bila pri srcu predvsem slovenska poezija – od pesnikov je najbolj cenil Milana Jesiha. Uredil je več antologij slovenske literature ter o njej napisal številne kritike in esejistične zapise. Od šestdesetih let je bil v Sloveniji reden gost, takrat so se začela tudi njegova potepanja po Sloveniji, ki jih je opisal v knjigah.
Za vsestransko prizadevno in dolgoletno delo pri povezovanju češke in slovenske literature in kulture so mu na Herbersteinskih srečanjih v Velenju leta 2005 podelili Pretnarjevo nagrado in naslov ambasador slovenske književnosti. Bil je dopisni član SAZU, odlikovan s častnim znakom Republike Slovenije in nosilec Župančičeve listine.
Valentina Plahuta Simčič


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Ucitelj Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Si danes kaj zanimivega prebral-a? Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database