Rad imam slovo Seznam forumov
Prijava Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Rad imam slovo Seznam forumov




Tako in tako in sploh

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Berem, bereš, bere
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ucitelj
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.03. 2006, 16:24
Prispevkov: 1804
Kraj: Dob pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: 03 Dec 2006 09:40    Naslov sporočila: Tako in tako in sploh Odgovori s citatom

Very Happy
Tako in tako in sploh ... in ah in joj Poetika prozaičnega vsakdana


kaj knjiga Tako in tako in sploh
kdo Christine Nöstlinger
zakaj ker knjiga ni le za otroke in mladostnike, temveč tudi še kako za odrasle

Avstrijska pisateljica Christine Nöstlinger je bila rojena leta 1936 na Dunaju. Sedemdesetletna pisateljica piše za otroke, a so njene knjige še kako primerne tudi za odrasle. Pri nas so jo poimenovali kar za avstrijsko Deso Muck. In njuno pisanje je res podobno. Avtorica Tako in tako in sploh (knjigo Mohorjeve založbe iz Celovca je v slovenščino prevedla Ana Grmek) ni samo ena najpomembnejših, temveč tudi ena najbolj priljubljenih otroških in mladinskih pisateljic v nemškem jeziku. Piše o stiskah otrok v sodobnem svetu, o njihovih odnosih z vrstniki ali težavah s starši in ob vsem tem ohranja zdrav smisel za humor. Kakor pravi, ima svoje predstave o tem, kaj želijo otroci prebirati, in je trdno prepričana, da se želijo ob prebranem tudi smejati. Pa zgodba duhovite, a tudi resne knjige Tako in tako in sploh? Karli je deklica, Ani pa fant in Spidiju je pravzaprav ime Benjamin. Mama se iz vloge gospodinje poskuša emancipirati tako, da odpre trgovino z volno, ki pa ni preveč uspešna. Očka hodi ob koncu tedna ribarit – v resnici lovi čedno in postavno ribo, ki ji je ime Vilma. Tudi o babici in stari mami ni mogoče trditi, da se marata, težav pa vsaj ni z dedkom in starim očetom, saj je minilo že nekaj časa, kar sta preminila. Ni veliko otroških in mladinskih pisateljic, ki bi pisale literaturo, primerno tudi za odrasle. Še posebno ne take, ki je na površini duhovita, a se v bistvu napisanega skrivajo resnejše, morda usodnejše vsebine.
Pomenljivo v Tako in tako in sploh je med drugim tudi, da se avtorica dotakne vprašanja, zakaj dajo nekateri starši otroka v posvojitev in zakaj tega ne morejo narediti tudi otroci s starši. In še več: zakaj bi morali imeti otroci starše brezpogojno radi, ko pa jih morda celo sovražijo. (ač)


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Ucitelj Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Berem, bereš, bere Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database