Rad imam slovo Seznam forumov
Prijava Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Rad imam slovo Seznam forumov




Finale

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Si danes kaj zanimivega prebral-a?
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ucitelj
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.03. 2006, 16:24
Prispevkov: 1804
Kraj: Dob pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: 19 Jul 2006 19:14    Naslov sporočila: Finale Odgovori s citatom

Finale z napako

Sre 19.07.2006

Priznam, da se za nogomet med svetovnim prvenstvom nisem pretirano zanimala in da je mojo neselektivno pozornost pritegnila le tu in tam tekma iz družabnih razlogov, toda tistega nedeljskega večera sem se nadejala, da bodo podaljški finalnega obračuna med Francijo in Italijo in tisto po njem ravno pravšnji, da v pregretem večeru naredijo svež prepih. Račun je bil očitno brez krčmarja – moje nadzorno središče je protestiralo s skokom temperature navzgor in ohladitev je šla po gobe. Pa ni bil kriv nesrečni Zinedine Zidane – v resnici mi ga je bilo žal –, temveč afterparty iz studia erteve Slovenije, potem ko so enajstmetrovke že odločile in ko je bilo treba zapolniti televizijski čas.
V rumeno oblečena četica domnevnih navijačev Italije in Mojca Mavec sta zadostovali. Kakšnih bonitet so bili za pravilno privrženost deležni kanarčki, nisem utegnila razvozlati. Voditeljičina vznesenost namreč ni dovoljevala mlačnosti, še manj njen pogled na finale. Kar zadeva prvo, je bilo skoraj kot na izboru evrovizijske popevke, pri drugem se je odločila za srednji spol: finale se je ravnokar končalo, finale je odločilo zmagovalca, nogometno finale gor, nogometno finale dol ... Resnici na ljubo je omenjena napaka zlasti pri govorjenem poročanju s športnih dogodkov precej pogosta in tudi voditeljičine priprave je nogometni finale bržkone prehitel. Če je še kakšen dvom – samostalnik finale je moškega spola, po moško se torej druži s pridevniki in njegovo moškost je mogoče razbrati iz oblike glagola.
Finale je lahko torej tudi boleč in skrivnosten, ni nujno, da je športen, ne more pa biti ne nedeljsko, ne dvokrožno, ne prehitro odigrano. Najbrž ni treba poudarjati, da imajo moške gene tudi četrtfinale, polfinale, superfinale, predfinale ali pa velefinale. Enako kot so moški samostalniki penale, kino, Meblo in pedal. Čeprav se nekaterim morda zaradi oja zdi, da bi morala biti tisto kino in da je bilo Meblo znano, je prav tisti kino in je bil Meblo znan.
Po navedbah Slovenskega etimološkega slovarja Marka Snoja iz leta 2003 je beseda finale v slovenščino v 20. stoletju prešla prek nemškega Finale, ki se je naslonil na italijansko različico, ta pa izhaja iz latinskega finalis v pomenu končen ali dokončen. Slednja je izpeljana iz latinskega finis – konec, višek ali vrhunec. Ste si morda mislili, da na isti pomenski podstavi temeljijo tudi finance? V srednjeveški latinščini namreč finare pomeni plačati dolg, globo ali odkupnino in s tem končati dolžniško razmerje.
A ni latinščina kriva za današnjo zmedo s 'finalnim spolom' v slovenščini, pač pa je mogoče nevtralizacijo, kot se pravi izgubi moškega ali ženskega spola v korist srednjega, pripisati zgledovanju po srborhvaščini, kjer je finale srednjespolen. O vplivnem krogu Sportskih novosti in športnih komentatorjev iz bratskih republik v bivši državi pa ne gre izgubljati besed.

Julijana Bavčar
Very Happy To pa je bilo vredno prebrati, kajne?


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Ucitelj Pošlji zasebno sporočilo
Mimobežnik



Pridružen/-a: 01.09. 2006, 11:27
Prispevkov: 38
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 18 Okt 2006 22:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naši komentatorji in po enem letu zelo kvalitetna RTV Confused


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Mimobežnik Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Si danes kaj zanimivega prebral-a? Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database