Rad imam slovo Seznam forumov
Prijava Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Rad imam slovo Seznam forumov




Slovenski evri

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Čudenje, ena sama začudenost
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ucitelj
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.03. 2006, 16:24
Prispevkov: 1804
Kraj: Dob pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2006 18:55    Naslov sporočila: Slovenski evri Odgovori s citatom

Very Happy

petek, 06.10.2006 ob 18:18

Izdelava slovenskih evrskih kovancev je sredi teka

Helsinki - Slovenija se intenzivno pripravlja na prevzem evra, kar se bo zgodilo s 1. januarjem 2007, zato je izdelava slovenskih evrskih kovancev v finski družbi Mint of Finland sredi teka.


Kot je predsednik uprave družbe Raimo Makkonen dejal ob današnji predstavitvi proizvodnje v tovarni blizu Helsinkov, bo proizvodnja naročenega paketa v vrednosti 103,9 milijona evrov končana v mesecu dni, dostava kovancev v slovenske banke pa v skladu z načrti Banke Slovenije že poteka.

Skupna teža kovancev bo znašala 1465 ton

Banka Slovenije je v okviru projekta uvedbe evra novembra lani razpisala mednarodni natečaj, na katerega je povabila vseh 22 kovnic iz držav Evropske unije. Ponudbo je poslalo pet kovnic. Na podlagi natečajnih pogojev je bila izbrana omenjena finska kovnica, ki bo tako skovala 296,3 milijona kosov evrskih kovancev s slovenskimi motivi, katerih skupna teža znaša 1465 ton.

V finski kovnici o konkretnih številkah iz varnostnih razlogov neradi govorijo, poleg tega pa je to po besedah Makkonena stvar naročnika. Tako niso pojasnili niti koliko slovenskih evrskih kovancev je že bilo skovanih niti koliko jih je že bilo prepeljanih v Slovenijo. Skrivnostne so tudi poti transporta kovancev, za katerega skupaj poskrbijo tako v tovarni kot naročniki.

Transportne poti denarja bodo javnosti ostale skrite

"Pot denarja v Slovenijo poteka po cesti, pri čemer uporabljamo različne poti, ki pa morajo iz razumljivih razlogov javnosti ostati skrite. Ne gre le za varnost prevožene količine denarja, pač pa tudi za ugled naše družbe, ki si ne more privoščiti spodrsljajev," je pojasnil prvi mož tretje največje kovnice denarja v Evropi, ki je pod ostrimi varnostnimi ukrepi z veseljem pokazal proizvodnjo kovanega denarja.

750 kovancev na minuto

Vodja službe za oblikovanje v Mint of Finland Erkki Vainio je povedal več o nastajanju kovancev. Po prejemu vzorca, ki bo odtisnjen na kovancu, najprej teden dni vzame samo njegovo skeniranje, dodatna dva tedna pa sta potrebna za izdelavo modelov. To je tudi glavno delo, po katerem se masivna proizvodnja kovancev lahko začne, kovalna naprava pa nato vsako minuto proizvede 750 kosov kovancev.

Oblikovanje kovanca s knežjim kamnom je bilo najbolj zahtevno

Vainiju se izmed slovenskih kovancev zdita najlepša kovanca za dva evra z likom Franceta Prešerna in 20 centov z lipicancem. "Najtežje je bilo oblikovanje kovanca za dva centa, na katerem je upodobljen knežji kamen, saj ga je bilo potrebno zaradi zahtevnega profila tudi malo prilagoditi. To smo sicer morali z nekaj manjšimi popravki storiti tudi pri nekaterih drugih kovancih," je pojasnil vodja oblikovalcev.

Kovance so ta teden že dostavili v NKBM

Sicer pa transport v slovenske banke, ki so naročile 235,7 milijona kovancev v skupni vrednosti 78,9 milijona evrov, že poteka. Kot danes piše časnik Večer, so prav ta teden kovance dostavili v Novo kreditno banko Maribor, sicer pa je dostava v banke zaradi varnostnih razlogov skrbno varovana skrivnost. V službi za odnose z javnostmi pri Banki Slovenije so tako pojasnili, da konkretnih primerov transporta denarja ne želijo komentirati, njihova dostava pa poteka v skladu z načrtom, ki je bil objavljen tudi na njihovih spletnih straneh.

(STA/Foto BOBO)


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Ucitelj Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Čudenje, ena sama začudenost Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database