Rad imam slovo Seznam forumov
Prijava Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Rad imam slovo Seznam forumov




Robert McKee: Zgodba

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Film
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ucitelj
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.03. 2006, 16:24
Prispevkov: 1818
Kraj: Dob pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2012 14:05    Naslov sporočila: Robert McKee: Zgodba Odgovori s citatom

ROBERT McKEE
ZGODBA
Substanca, struktura, stil in načela scenarističnega pisanja

Urednik prevedenega scenarističnega priročnika Zgodba, Zdravko Duša, bo orisal pregled scenaristične literature na Slovenskem od začetka do danes in analiziral trenutno stanje slovenske scenaristike ter napovedal pomen Zgodbe za prihodnost slovenske filmske scenaristike. Knjiga je pri založbi UMco izšla s podporo Filmskega sklada Republike Slovenije.

Robert McKee velja za enega največjih strokovnjakov scenarističnega pisanja, ki mu je svetovno slavo prinesla prav Zgodba, scenaristična biblija, ki navdihuje pisce po vsem svetu. V njej je združeno vse dragoceno znanje, ki ga avtor sicer deli tudi na razprodanih delavnicah po vsem svetu. Njegove delavnice obiskujejo vsi, ki jih zanima tako ali drugačno pisanje, ne samo scenaristi, ampak tudi pisatelji in dramatiki, stalnice delavnica pa so tudi številni filmski zvezdniki. Zgodba bralca popelje od temeljnih pojmov k skrivnostim strukture v treh dejanjih, osvetli pomen téme in atmosfere ter poudari pomembno razlikovanje med likom in karakterizacijo. McKee je s to knjigo scenaristično veščino povzdignil v umetniško formo in ob pretanjenem seciranju nekaterih znanih filmov nauk o zakonih kompozicije pripeljal do trajnih vrednosti in konfliktov, ki ločujejo klasiko od klišejev.


»Prvi in drugi priročnik o tem, kako napisati scenarij, preberete. Naslednjih pet prelistavate. Vse nadaljnje kupe le še premetavate. Razen v primeru ZGODBE. McKeejeva ZGODBA ni priročnik, to je scenaristična biblija. Devetnajst poglavij na štiristo straneh je tako temeljnih, da jih začetnik ne sme spregledati, in tako temeljitih, da bi jih moral, preden se loti pisanja o filmu, nujno poznati celo kritik. Za vse vmes – scenariste, režiserje, pa tudi pisatelje in dramatike – je ZGODBA pot v soočenje z lastnimi pomanjkljivostmi, prednostmi, možnostmi, pa tudi pot v zgodovino pripovedovanja in estetike.

Od McKeeja naprej je scenarij legitimna estetska zvrst.« Zdravko Duša

»Tečaj Roberta McKeeja mi je neskončno pomagal. Vsak pisec, igralec, producent in režiser bi se ga moral udeležiti.« Kirk Douglas


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Ucitelj Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Rad imam slovo Seznam forumov » Film Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database